• IN MEMORIAM

Jacques Verreijdt

Den Haag 1 januari 1928 - Delft 9 januari 2019

Jacques was een markante persoonlijkheid met veel humor en wijsheid

Woensdag 9 januari is erelid van onze vereniging, Jacques Verreijdt, op 91-jarige leeftijd overleden. Ter nagedachtenis, respect en bewondering voor deze fantastische man een korte uiteenzetting hetgeen hij voor SV Oosterheem heeft betekend.

Het begon allemaal in 1999. Jacques Verreijdt, journalist van beroep en nadrukkelijk betrokken in de Zoetermeerse voetballerij, had het idee om een compleet nieuwe voetbalclub op te richten. Jacques legde direct de link met het bestemmingsplan voor de nog nieuw te bouwen wijk Oosterheem. Bij deze nieuwbouwwijk zouden ook een aantal voetbalvelden komen. Dit zou wel wat zijn voor de nieuw op te richten club. Jacques verzamelden vervolgens vanuit de voetballerij de nodige mensen en expertise om dit plan daadwerkelijk te realiseren.

De realisatie van het plan een nieuwe voetbalclub op te richten had gedurende het traject wat tegenslagen en was niet zomaar eventjes gerealiseerd. Waar andere wat sceptisch waren of liever wilden stoppen bleef Jacques volhouden. De nieuwe club moest en zou er komen.

Toen uiteindelijk de club, SV Oosterheem, opgericht leek was er nog één belangrijke hobbel te nemen. Een nieuwe club kan niet zonder bestuur. Ook hierin was Jacques daadkrachtig in het ventileren van zijn heldere ideeën. Gedurende het hele traject van idee tot oprichting van de vereniging had iedereen zijn ‘natuurlijke rol’ namelijk al te pakken. Zo is SV Oosterheem op 1 april 2000 opgericht met vanuit het bestuur de volgende bestuursleden. Jules Lieveld werd door Jacques gebombardeerd tot voorzitter, Dick van Asperen met zijn financiële achtergrond werd penningmeester, Cor Westerberg secretaris en Klaas Anema, Cor Laven en Jacques Verreijdt werden lid van het Algemeen Bestuur.

Jacques was een man met een heerlijk gevoel voor humor, Jacques deed veel voor de club, maar wilde uiteindelijk altijd op de achtergrond blijven. Jacques begon zoals geschreven als lid van het Algemeen Bestuur. Later werd Jacques onder andere ook lid van de PR- en Sponsorcommissie. Jacques vond ook dat alle Zoetermeerse clubs onderling meer tot elkaar moesten komen. Samen sta je immers sterk en bovendien komt dit de saamhorigheid en het maatschappelijke ten goede. Vanuit deze visie ontstond vervolgens de Jacques Verreijdt bokaal. Een onderling toernooi met hierin de Zoetermeerse standaardelftallen.

Vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden was Jacques aanwezig bij zijn ‘cluppie’ SV Oosterheem. Enkele mooie anekdotes over Jacques:

• Jacques probeerde regelmatig om de scheidsrechter om te kopen voor een reepje Mars. Niet echt natuurlijk, want dat gaat met een reepje Mars natuurlijk nooit lukken. Maar door deze humoristische kwinkslag had SV Oosterheem in ieder geval al wel de gunfactor te pakken en stond het eigenlijk al met 1-0 voor.
    • Een andere mooie anekdote over Jacques is dat hij toch ook weleens met het eerste mee wilde doen. Helaas had Jacques maar 1 schoen, maar dat vond hij om in het eerste te voetballen voldoende.
    • Aan de bar bij een uitwedstrijd vroeg een bardame aan Jacques wat hij wilde bestellen. Jacques antwoordde: ,,heeft u ook heroïne?" De dame stond perplex en antwoordde: ,,Nee dat hebben wij hier niet". ,,OK, doet u mij dan maar een glaasje melk’’, antwoordde Jacques.
    • Als Jacques het over zijn opleidingen had kwam hij nooit verder tot "twee jaar lagere school en een jaar perenplukken".
    • Bij wedstrijden van het eerste telden we altijd de toeschouwers. Al waren er maar 7 mensen, volgens Jacques waren het er toch minstens 1500.
    • Ook als we met 4-0 voor stonden (gebeurde natuurlijk niet vaak) was Jacques niet gerust op een positief resultaat. Pas bij 7-0??.. (en dan nog).

Jacques was werkelijk een fantastische man en als club zijn we er dan ook ontzettend trots op dat we Jacques nog voor zijn overlijden hebben kunnen benoemen tot Erelid van onze vereniging.

Jacques zal altijd in ons hart blijven en wij zullen Jacques nooit vergeten. Wij bewonderen Jacques, Jacques de oprichter van onze club.